STREEFKERK

STREEFKERK

provincie ZUID-HOLLAND

Streefkerk ligt in de NO hoek van de Alblasserwaard en grenst aan de N zijde aan de LEK, tegenover de Krimpenerwaard met Lekkerkerk en Schoonhoven.
de O zijde ligt in Groot Ammers, de W zijde van Groot Ammers behoort tot net voor de kerk aan Streefkerk.

De oudste schriftelijke vermelding van STREEFKERK komt uit 1280.
In 1840 woonden er 1347 mensen in 160 huizen.
In 1986 werd de gemeente Streefkerk samen met de gemeenten Groot-Ammers, Langerak en Nieuwpoort heringedeeld tot gemeente Liesveld.
In 2013 werd de gemeente Liesveld samen met de gemeenten Graafstroom en Nieuw-Lekkerland heringedeeld tot gemeente Molenwaard. Deze gemeente is slechts 6 jaar later echter al weer opgegaan in de gemeente Molenlanden.

Streefkerk is voor mij interessant omdat ik er ruim 10 jaar heb gewoond, in het gedeelte dat tegen Groot Ammers aanligt; en tijdens mijn stamboom onderzoekingen heb ik ontdekt, dat mijn voorouders toevallig precies hier, ook gewoond hebben.

Chirurchijn Johannes Hermanus Zeltenrijch werd in 1756 in Rotterdam geboren; hij trouwde met Francina Adriana Boulande (Bouwlander) uit Kralingen en reisde via Vianen en Schoonhoven naar Nieuwpoort.
Zijn zoon Adrianus Hermanus werd in 1797 in Nieuwpoort geboren en trouwde in 1818 in Streefkerk met Jaapje Sprong uit Brandwijk.
In 1819 werd hier in Streefkerk hun dochter Lena Zeltenrijch geboren, die in 1839 ook in Streefkerk met Bartholomeus Klip uit Schoonhoven trouwde.
In 1845 werd wederom in Streefkerk hun dochter Japikje (Jaapje) Klip geboren; later verhuisde deze familie naar Rotterdam; waar Japikje Klip in 1873 trouwde met Dirk den Heijer en zij kregen o.a. een dochter Helena Francina den Heijer, die mijn overgrootmoeder is.

Ook de voornamen zijn leuk om te zien : FRANCINA ADRIANA BOULANDE was de naamgever voor mijn overgrootmoeder HELENA FRANCINA en voor mijn grootmoeder ADRIANA .

.

.

lenny@superonline.com                                        TERUG naar INDEX

STREEFKERK

BARTHOLOMEUS KLIP . JAPIKJE KLIP .